woensdag 27 mei 2015

52 procent Oekraïners kiest nu voor de EU

Steeds meer Oekraïners vinden dat hun land moet toetreden tot de Europese Unie. Inmiddels is 52 procent daar voorstander van, blijkens recente opiniepeilingen. In een artikel '52 procent voor het lidmaatschap van de EU - is dit weinig, veel of genoeg?' op de nieuwssite Jevropeiksa Pravda wordt gesteld dat die 52 procent meteen ook het maximum is.

Dat heeft vooral te maken met de 23 procent die van de Europese Unie noch van de Russische douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan deel wil uitmaken. In maart vorig jaar wilde 45 procent van de Oekraïners toenadering tot de Europese Unie. Twee maanden later was dat omhoog gestuwd naar 50,5 procent, waarna een langzame groei naar 52 procent nu werd doorgemaakt. Ook de groep die niet voor de EU of de douane-unie wil kiezen is met 23 procent het grootst in 3,5 jaar tijd.

De Russische douane-unie is tegelijkertijd wel helemaal uit de gratie geraakt bij de Oekraïners. Eind 2011 koos nog tussen de 30 en 32 procent voor de douane-unie. Maart vorig jaar was dat nog maar 22 procent en nu is daar nog slechts 13 procent van over.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: