zaterdag 28 februari 2015

Veel Oekraïners halen hun hrivna's van de bank

Omdat de hrivna steeds minder waard wordt, halen de Oekrainers halen massaal hun geld van de bank. Vooral afgelopen maandag was dat het geval. toen werd 2,2 miljoen hrivna (67,7 miljoen euro) bij de banken weggehaald. Sinds begin dit jaar zou het volgens gouverneur Valeria Hontareva van de centrale bank al om 17 miljard hrivna (ruim 521 miljoen euro) gaan.

Dat is een daling van 2,2 procent van het totaal aan bankrekeningen in de Oekraiense munt. Maar ook de tegoeden in vreemde valuta zijn geslonken, met 4 procent tot 18,7 miljard Amerikaanse dollar. Afgelopen jaar werd al 27 miljard hrivna van de bank gehaald. Dat was 8,3 procent van het totaal.

Het was de grootste daling van spaartegoeden sinds het economische rampjaar 2009. In 2013 groeiden de banktegoeden nog met 17,3 procent. Het totaal op particuliere spaarrekeningen in hrivna's groeide zelfs spectaculair met 31,6 procent, terwijl in dat jaar de tegoeden in vreemde valuta daalden met 1,2 procent.

De officiele koers van de hrivna staat nu op 31,41 voor een euro en 27,76 voor een dollar. Wisselkantoren rekenen echter een hogere koers voor vreemde valuta. Door de snelle waardedaling van de hrivna zijn veel Oekrainers aan het hamsteren geslagen. Olie, meel, macaroni en suiker zijn favoriet.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft inmiddels laten weten dat de inflatie van 26 procent waarmee in de begroting voor dit jaar wordt gerekend ''veel te optimistisch'' is. Hij wil binnenkort met een realistischer cijfer komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: