woensdag 25 februari 2015

Hoger beroep Nadia Savtsjenko afgewezen

Een rechtbank in Moskou heeft het hoger beroep van Nadia Savtsjenko afgewezen tegen de verlening van haar voorlopige hechtenis tot half mei. Dat hebben haar advocaten vanmiddag laten weten. Savtsjenko was zelf niet aanwezig, maar mocht zich via een luidspreker vanuit haar cel laten horen. ''Laten we maar opschieten, want ik ben misschien al dood voordat een volgende hoorzitting wordt gehouden'', hield ze de rechtbank voor.

De Oekraïense helikopterpiloot wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee Russische journalisten, omdat zij afgelopen zomer als soldaat van een vrijwilligersbrigade in de Donbas om artilleriesteun had gevraagd. Bij de daarop volgende beschieting kwamen de beide journalisten om het leven.

Savtsjenko werd gevangen genomen en met een zak over haar hoofd door pro-Russische rebellen de grens over gebracht. Recentelijk werd zij er ook nog van beschuldigd dat zij illegaal de Russische grens over is gestoken. Uit protest tegen haar gevangenschap is Savtsjenko in hongerstaking gegaan. Inmiddels is het de 75e dag dat zij niet eet.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: