vrijdag 20 februari 2015

Defensietop onder vuur na verlies Debaltseve

Defensieminister Stepan Poltorak en de generale staf van het Oekraïense leger, met name Viktor Moezjenko, liggen zwaar onder vuur na het verloren gaan van Debaltseve. Volgens analisten was al weken duidelijk dat de pro-Russische rebellen uit waren op het veroveren van het strategisch gelegen stadje. Er werden steeds meer troepen samengetrokken rond dit spoorknooppunt.

Eén van de grootste fouten die de generale staf gemaakt zou hebben, is het nalaten van een tegenaanval op de rebellen elders in de Donbas waardoor de rebellen genoodzaakt waren geweest om hun krachten te verdelen. Daardoor was er minder druk gekomen op Debaltseve. Het vrijwilligerskorps Azov vormde een uitzondering, want dat voerde begin deze maand een tegenaanval uit bij de stad Marioepol.

Vlajeslav Tseluiko, een deskundige van het Militair Onderzoekscentrum, meent dat het Oekraïense simpelweg het initiatief aan de rebellen heeft gelaten terwijl die daar over een veel kleinere troepenmacht beschikten. Een tegenaanval van het leger richting de plaats Dokoetsjevsk ten zuiden van Donetsk had voor de land geleden.

Tseluiko was verbaasd dat het leger niets deed toen de rebellen het dorp Lohvinove veroverden, pal aan de weg van Debaltseve naar Artemivsk. ''Ze waren een ideaal doelwit geweest voor onze artillerie.'' Hij vindt dat alle voorwaarden aanwezig waren om de rebellen te verslaan. Het was een grote fout om de militairen op strategisch onbelangrijke plaatsen te laten zitten en ze niet samen te brengen in Debaltseve.

De Russische oorlogsverslaggever Arkadi Babtsjenko, die positief staat tegenover de oppositie in zijn eigen land, meent dat de Oekraïense legerleiding vergelijkbare fouten maakte bij de strijd om de luchthaven van Donetsk. Ook hier had het leger veel eerder een tegenaanval in moeten zetten. Babtsjenko vindt ook dat het leger zich in Debaltsevo veel beter had moeten voorbereiden op een aanval."Maak het de artillerie van de vijand moeilijk.'' Hij verwacht dat de rebellen nu zover oprukken als het leger dat toelaat.

De strijd zal zich verplaatsen, verwachten militair deskundigen als oud-commandant Ivan Jakoebets van de luchtlandingstroepen. ''Ik verwacht naar onder meer Marioepol, Sjirokine, Sjchastia en Stanitsja Loehanska.''

De separatisten hebben al gezegd dat ze de provincies Donetsk en Loehansk helemaal in bezit willen krijgen, maar ook hebben ze het al gehad over Odessa, Charkiv en Cherson. Om dat te verhinderen, zou president Petro Porosjenko de staat van beleg willen afkondigen waardoor een grootscheepse mobilisatie mogelijk wordt. Een wetsvoorstel daartoe zou al bij het parlement liggen.

Een andere mogelijkheid is het vragen om een vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties. Rusland heeft echter al duidelijk gemaakt dat het daar zijn veto over zal uitspreken in de Veiligheidsraad.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: