dinsdag 24 februari 2015

Ministers willen ongehinderde toegang OVSE

De OVSE moet ongehinderde toegang krijgen tot de bufferzone in Oost-Oekraïne, om te controleren of de strijdende partijen daadwerkelijk hun zware wapens daaruit weg hebben gehaald. Dat heeft de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken vanmiddag gezegd na een gesprek in Parijs met zijn collega's van Oekraïne, Rusland en Duitsland. De OVSE kreeg in het Minsk-2 akkoord van bijna twee weken geleden die taak al toebedeeld, maar de waarnemers ondervinden steeds grote problemen.

Volgens de Oekraïense minister Pavlo Klimkin zijn in het overleg in Parijs vooral technische zaken besproken, waaronder de noodzaak om het staakt-het-vuren strikt te handhaven. ''Maar we konden het niet eens worden hoe we om moeten gaan met de recente gebeurtenissen in Debaltseve'', aldus Klimkin. Vanmorgen liet het Oekraïense leger nogmaals weten dat het niet aan terugtrekking van de zware wapens begint zolang de pro-Russische rebellen blijven aanvallen.

Klimkin zat afgelopen nacht nog in New York, waar hij in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties onder meer met secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak over de noodzaak om een vredeskorps naar Oost-Oekraïne te sturen. De Oekraïense regering heeft daartoe een officieel verzoek ingediend. Het voorstel is om een politiemissie van de Europese Unie onder VN-vlag naar de Donbas te sturen om de strijdende partijen uit elkaar te houden.

Bronnen: Ukrinform, Unian, RIA Novosti

Geen opmerkingen: