vrijdag 27 februari 2015

Ook separatisten trekken hun geschut terug

Ook de separatisten trekken hun zwaar geschut terug van de frontlinie in Oost-Oekraïne. Gisteren stelde de regering in Kiev al dat het zwaar geschut in de regio wordt teruggetrokken. De rebellen hebben volgens persbureau AP hun raketlanceerders verplaatst naar zeventig kilometer achter de frontlinie.

Verslaggevers van AP volgden vanmorgen vier vrachtwagens met Grad-installaties, die van het rebellenbolwerk Donetsk naar een cementfabriek in het dorp Novoamvrosiivske, bij de grens met Rusland, werden gereden.

Het Oekraiense leger trekt zijn zware wapens terug in twee richtingen, vanaf de omgeving van de luchthaven van Donetsk en die van Debaltseve. "We doen dat in een laag tempo, voorzichtig, en we kijken daarbij naar wat de rebellen doen, of die geen gebruik gaan maken van het weghalen van onze artillerie om er zelf beter van te worden. Waarnemers van de OVSE zien hier op toe. Het gaat wel even duren voordat we klaar zijn'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken op tv-zender Espreso.

President Petro Porosjenko heeft vanmorgen wel gewaarschuwd dat het leger het zware geschut op de oude posities terug plaatst als de pro-Russische rebellen zich niet aan de afspraken van Minsk-2 houden. ''We zijn daar op voorbereid en zullen niet aarzelen'', zei Porosjenko vanmorgen in een toespraak bij de uitreiking van diploma's op een militaire academie.

Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO waarschuwde de rebellen dat ze geen misbruik moeten maken van het terugtrekken van de zware wapens door het leger. Stoltenberg verwelkomde de recente ontwikkelingen, maar gaf Rusland de boodschap dat de duizenden tanks, pantserwagens, artillerie en raketlanceeerinstallaties zo snel mogelijk weg moeten worden gehaald uit Oost-Oekraïne.

Bronnen: NU.nl, Unian, Kiev Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: