zondag 22 februari 2015

'Meer aanslagen op nippertje voorkomen in Charkiv'

Er zijn vier arrestaties verricht in verband met de aanslag in de stad Charkiv waarbij twee mensen omkwamen. Volgens secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheidsraad gaat het om vier Oekraïners die ''opgeleid en van wapens voorzien zijn'' in de Russische stad Belgorod.

Het explosief dat zij vanmiddag tijdens een vredesmars lieten ontploffen, zou veel schroot hebben bevat om het aantal slachtoffers zo groot mogelijk te maken. Onder de elf slachtoffers van de aanslag bevonden zich vier politiemensen. Ook werd een politieman gedood. Afgelopen donderdag zou een soortgelijk explosief zijn aangetroffen in de stad dat op tijd onschadelijk kon worden gemaakt.

Het vanmiddag opgepakte viertal zou meer aanslagen gepland hebben. ''Ze werden opgepakt toen ze op het punt stonden om met een vlammenwerper een café aan te vallen waar militairen en vrijwilligers samenkomen. Ook zouden ze nog een winkelcentrum in willen gaan'', schrijft adviseur Markijan Loebkivski van de staatsveiligheidsdienst SBU op zijn Facebookpagina. De aanslagplegers waren volgens hem in het bezit van een Sjmil vlammenwerper.

Ooggetuigen hebben verklaard dat de aanslag op de vredesmars nog rampzaliger had kunnen aflopen als de mars geen tien minuten later was begonnen dan gepland. In dat geval waren er meer mensen in de buurt geweest. Bovendien ving een een juist passerende vrachtwagen veel van het rondvliegende schroot op.

Bronnen: Kiev Post, Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: