donderdag 26 februari 2015

'Leger begint met terugtrekken zware wapens'

De Oekraïense regering zegt te beginnen met het terugtrekken van de zware wapens uit het conflictgebied in Oost-Oekraïne. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Het Britse persbureau Reuters is wat voorzichtiger in de berichtgeving door te stellen dat president Petro Porosjenko vandaag ''waarschijnlijk'' opdracht zal geven voor de terugtrekking van zware wapens.

Maandag stelde het leger nog dat Oekraïne zijn wapens niet kan terugtrekken omdat de militairen nog werden aangevallen door de pro-Russische opstandelingen. Inmiddels is voor de tweede dag op rij nauwelijks sprake van aanvallen en zijn ook geen soldaten gedood of gewond geraakt.

Bij het akkoord dat vandaag precies twee weken geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat het Oekraïense leger en de rebellen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond het plaatsje Debaltseve door bleef gaan, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit. Nadat Debaltseve in handen viel van de rebellen, luwde de strijd en leek een terugtrekking weer mogelijk.

 Bron: NU.nl, Unian

Geen opmerkingen: