De Britse premier David Cameron heeft in het Lagerhuis gezegd dat Britse militairen als adviseurs en trainers naar Oekraïne gaan. De eerste groep militairen vertrekt volgende maand. Cameron waarschuwde dat Rusland zal doorgaan met het destabiliseren van landen in de regio als het Westen werkeloos blijft toekijken. De premier denkt in dit verband aan Moldavië en de Baltische staten.
De Britten zullen in vier groepen van in totaal 75 man Oekraïense militairen trainen en van advies voorzien op uiteenlopend gebied. Daarbij gaat het om logistiek en medisch advies, maar ook om inlichtingenwerk. Cameron zei ook dat het Oekraïense leger duurzaam zal worden versterkt door een trainingsprogramma op het gebied van de infanterie.
Cameron benadrukte dat de militairen niet worden ingezet bij gevechtsoperaties en ver van de frontlinie zullen blijven. Hij sloot wapenleveranties in de toekomst niet uit, maar zei dat het voorlopig bij deze vorm van hulp blijft.
De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze van plan zijn troepen naar Oekraïne te sturen om daar drie bataljons te trainen.
De Russische bemoeienis met Oekraïne kwam vandaag ook aan de orde toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voor een Senaatscommissie verscheen. Kerry zei dat president Poetin hem en anderen in rechtstreekse contacten verscheidene keren heeft voorgelogen over de Russische activiteiten in Oekraïne. Rusland heeft volgens Kerry niet zo veel aan propaganda gedaan sinds de Koude Oorlog als in deze periode. Poetin blijft tegenspreken dat Rusland de separatisten in Oekraïne bewapent.
In het Congres dringen zowel Republikeinen als Democraten er bij president Obama op aan het Oekraïense leger te bewapenen. Kerry ging vragen over dat onderwerp uit de weg. Toen het vredesakkoord in Minsk werd gesloten liet de VS weten de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing. Bondskanselier Merkel sprak zich toen uit tegen wapenleveranties, omdat Rusland daarvan niet onder de indruk zou zijn.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten