donderdag 26 februari 2015

'Aanval op Marioepol snel en hard afstraffen'

Voorzitter Ilkka Kanerva van de parlementaire vergadering van de OVSE heeft de houding van de pro-Russische rebellen veroordeeld omdat die de havenstad Marioepol bedreigen en weigeren om waarnemers van de OVSE ''ongelimiteerde en veilige toegang'' te geven in de door hen beheerste gebieden in de Donbas.

Kanerva zegt ook, aldus de BBC, dat hij boos is op Rusland dat weigert om openlijk de rebellen op te roepen om te stoppen met vechten en te beginnen met het terugtrekken van de zware wapens uit de bufferzone zoals is afgesproken met Minsk-2. Hij vindt dat eventuele pogingen om Marioepol aan te vallen door de internationale gemeenschap nel en hard moet worden afgestraft.

De Finse politicus meent dat Rusland meer kan doen om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. De weigering van de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties om een grotere waarnemersmissie van de OVSE op de grens met Rusland staat volgens Kanerva haaks op de pogingen van de internationale gemeenschap om de wapens Oekraïne uit te krijgen, in plaats van het land in.

''De Russische bezwaren tegen meer ogen langs de meest kwetsbare grens in Europa lijken er op dat de waarnemersmissie in de huidige omvang vooral wordt gebruikt als dekmantel. Intussen krijgen de separatisten alles wat ze maar nodig hebben.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: