woensdag 23 juli 2014

Verbod op Communistische Partij gaat morgen in

De Communistische Partij is vanaf morgen verboden in Oekraïne. Gisteren nam het parlement op aandringen van de radicale oppositie een wetsvoorstel aan om de partij te verbieden vanwege de steun die zij geeft aan de pro-Russische separatisten in de Donbas. Vandaag ontnamen boze parlementsleden fractievoorzitter Petro Simonenko al zijn parlementszetel, vooruitlopend op het verbod op zijn partij.

President Petro Porosjenko heeft de wet vandaag geratificeerd, met de aantekening dat het verbod dus morgen in gaat en de communisten hun parlementszetels kwijt raken. De communistische parlementsfractie steunde de machtsovername niet en heeft uit protest in de afgelopen vier maanden aan geen enkele stemming mee gedaan. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van de Communistische Partij bij het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne.

Ook de Partij van de Regio's dreigt verboden te worden. De voormalige regeringspartij van toenmalig president Viktor Janoekovitsj heeft zijn machtsbasis in de Donbas.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: