zondag 20 juli 2014

Russsiche media zaaien alleen maar verwarring

De Russische media doen er alles aan om verwarring te zaaien rond het neerstorten van vlucht MH17. In de uren na de vliegramp twitterde ene 'Carlos' die zichzelf een Spaanse verkeersleider noemde en die werkzaam zou zijn in Kiev, in het Spaans dat Oekraïense straaljagers het passagiersvliegtuig hadden neergeschoten.

De Russische media namen meteen het bericht over dat er twee Oekraïense straaljagers in de buurt waren, vlak voordat de Boeing neerstortte. De eerste die er melding van maakte was de beruchte Russische propagandazender Russia Today. Diverse grote persbureaus haakten meteen aan, zo ook de staatszender Russia 24, de zender Zvezda van het ministerie van Defensie en grote kranten als Komosolkaja Pravda en Rosskaja Gazeta, de officiele spreekbusi van de Russische regering.

Andere media speculeerden dat het Oekraïense leger een poging had gedaan om het vliegtuig van de Russische president neer te schieten. Dit vliegtuig zou eerder die dag de route van MH17 hebben gekruist. Russia 24 kwamen tussen de actuele berichten door met een reportage over de crash van een vliegtuig van Siberian Air dat in 2001 per ongeluk door een Oekraïense straaljager boven de Zwarte Zee uit de lucht werd geschoten. Een voorval dat door de Oekraïense regering overigens meteen werd toegegeven.

Op vrijdag wisten journalisten uit Oekraïne en het Westen te achterhalen dat het twitteraccount van 'Carlos' vals was. Inmiddels was het account ook al verwijderd. De Spaanse ambassade kon vertellen dat het twitteraccount gebruikt werd tijdens het anti-regeringsprotest in Kiev, terwijl niets bekend was van een Spaanse verkeersleider in Oekraïne. Hoofdredacteur Igor Korotsjenko van het Russische blad Nationale Defensie gaf toe dat de Boeing niet door straaljagers neergeschoten kon zijn.

Terwijl algemeen wordt aangenomen dat vlucht MH17 is neergeschoten door (pro-)Russische rebellen weten de Russische media er steeds weer een nieuwe draai aan te geven om daar onder uit te komen. Steeds weer komen er nieuwe verhalen tevoorschijn, maar altijd wordt de schuld bij de Oekraïense regering gelegd.

''Omdat het Kremlin betrokken lijkt, proberen de media uit alle macht de aandacht af te leiden'', zegt Oleg Kozjirev, een blogger met sympathie voor de Russische oppositie en media-analist in Moskou. ''Als het niet meer lukt om de aandacht af te leiden, probeer dan op zijn minst er allerlei verhalen omheen te brengen, zodat het niet meer zo duidelijk is dat de separatisten het hebben gedaan.''

Toen Russia 1 een defensie-analist citeerde die had geconstateerd dat het vliegtuig met een raket vanaf de grond was neergeschoten, werd snel overgeschakeld naar een woordvoerder van het ministerie van Defensie die er op wees dat het Oekraïense leger over zulke raketten beschikt in het betreffende gebied, maar dat het toch meer voor de hand ligt dat de Boeing door Oekraïense straaljagers is neergeschoten.

Russia 24 kwam met het nieuws, gebaseerd op een verhaal van de populaire nieuwssite Lifenews - bekend om het beleid eerst te publiceren en dan pas navraag te doen - dat ''het vliegtuig werd beschoten omdat het van de geplande route is afgeweken''. Pro-Kremlin mediaman Konstantin Rikov en anderen claimden op Twitter te weten dat het vliegtuig 300 kilometer uit de route was geweest, terwijl Malaysia Airlines al meteen op donderdag had laten weten dat de route van vlucht MH17 door Eurocontrol was goedgekeurd. Er vloog op hetzelfe moment zelfs nog een ander vliegtuig op dezelfde route, aldus de vliegmaatschappij.

Daarna kwam het bizarre nieuws van Russia 24: de aanvoerder van de rebellen in de Donbas liet via sociale netwerksite VKontakte weten dat ''de passagiers al langer dood waren''. Deze conclusie van Igor Strelkov, een voormalige officier van de Russische inlichtingendienst, bleek aanleiding tot weer allerlei nieuwe verdachtmakingen. De passagiers zouden aan boord vergiftigd zijn. Russia 24 noemde Strelkov's aantijgingen ''ongelooflijk'', maar bracht ze desondanks en voegde er aan toe dat ze afkomstig waren van ''een geloofwaardige militair''.

In deze media-oorlog tussen Kiev en Moskou hebben ook de Oekraïense media zich niet onbetuigd gelaten en wordt allerwegen naar Poetin verwezen als mede schuldig aan de vliegtuicrash. Maar anders dan in Oekraïne staan in Rusland praktisch alle media onder staatscontrole. Aanvankelijk onafhankelijke media zijn opgezadeld met managers die op de hand van het Kremlin zijn of hun verspreiding wordt belemmerd.

Een patriottische opstelling is vereist, zeker nu president Vladimir Poetin heeft verklaard dat de schuld bij de Oekraïense regering ligt omdat die het gevecht aan is gegaan met de separatisten in het oosten in plaats van een te onderhandelen en aan hun eisen tegemoet te komen.

Bron: website Foreign Policy

Geen opmerkingen: