Er komt toch geen Nederlandse militaire missie naar het rampgebied in oost-Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte zondagmiddag bekend na afloop van een extra vergadering van de Ministerraad. Op dit moment is het te onveilig in het gebied van de crashsite. De Oekraïense regeringstroepen en separatisten zijn daar onderling in een hevige strijd verwikkeld. "Het verkrijgen van een militair overwicht is niet realistisch", licht Rutte toe.
Omdat het gebied dicht bij de Russische grens ligt, de separatisten over zware wapens beschikken en de separatisten een militaire missie "niet wenselijk" achten, heeft het kabinet besloten af te zien van een bewapende missie. Bovendien zou het risico op escalatie van het conflict te groot zijn. Een grote militaire missie zou op dit moment niet bijdragen aan de prioriteiten van het kabinet, namelijk de repatriëring van de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen en het verrichten van een onafhanklijk onderzoek.
De missie in zijn huidige vorm, met onbewapende marechaussees, biedt de meeste kans op succes, aldus Rutte. Die wordt wel "stap voor stap" uitgebreid, zei Rutte. Nederland kan nog 60 experts en 60 tot 160 marechaussees
leveren. Australië heeft nu 50 politiemensen in het rampgebied aan het
werk. Daar kunnen er nog 100 bijkomen als dat nodig is. Maleisië stuurt
68 politiemensen.
De separatisten in het gebied hebben
toestemming gegeven voor deze uitbreiding van het onderzoek. Deze
onderhandelingen lopen via de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en
Samenwerking in Europa. De OVSE is nog in overleg met de separatisten
over het dragen van handvuurwapens door de politiemensen, voor hun eigen
veiligheid.
Premier Rutte zei vrijdag dat er dit weekeinde mogelijk een besluit valt over een bewapende missie naar Oost-Oekraïne om het gebied te beveiligen waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. De missie zou de onderzoekers beschermen die op de rampplek aan het werk zijn.
Bronnen: NU.nl, NOS.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten