donderdag 31 juli 2014

Leger legt offensief tegen separatisten stil

Het Oekraïense leger legt het offensief tegen de separatisten in het oosten van het land donderdag stil om onderzoekers op de rampplek hun werk te kunnen laten doen.  Dat meldt het Oekraïense crisiscentrum. "We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust'', zegt legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Wel behoudt het regeringsleger zich het recht voor om zichzelf te verdedigen als de rebellen aanvallen.

OVSE-verkenners zijn vanochtend opnieuw op weg gegaan naar het rampgebied waar vlucht MH17 neerstortte. Ze verkennen een nieuwe route naar het gebied. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het uiteindelijke doel om donderdag de rampplek te bereiken. In de drie auto's met verkenners zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Ook Russische onderzoekers willen vandaag naar de rampplek. Het land zegt dat zijn specialisten willen samenwerken met de internationale collega's "om de staat van de delen van het vliegtuig te onderzoeken".

Volgens plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is de situatie zeer complex. Er is geen frontlinie en losse, geïsoleerde eenheden vechten zelfstandig. ''Het gaat om geïsoleerde posities, her en der in het gebied. Hier staat een tank en daar een houwitser of een mortier. Ze zijn onderling niet verbonden'', zegt Hug. ''Als iemand schiet, dan begint iedereen met schieten. Het wordt dan oncontroleerbaar'', aldus de waarnemer.

Hug onderhandelt al dagen met zowel het regeringsleger van Oekraïne als met de pro-Russische rebellen over een wapenstilstand. Die moet het mogelijk maken dat de Nederlandse missie om slachtoffers van de vliegramp te bergen eindelijk veilig kan beginnen. De Zwitser voert daarvoor letterlijk dag en nacht gesprekken met commandanten, maar die kunnen hun belofte van een staakt-het-vuren vaak niet waarmaken. Dat geldt voor zowel de rebellen als het Oekraïense leger.

''Het probleem is een gebrek aan controle. Er is geen communicatie met de commandanten of tussen de eenheden. Er is maar één dronken rebel of ongedisciplineerde soldaat nodig en één schot voor een vuurgevecht van een uur.''

Hug vindt het onverantwoord om onder die omstandigheden ongewapende waarnemers of leden van de repatriëringsmissie naar het gebied te sturen. Hij benadrukt dat het probleem tot afgelopen weekend niet speelde. De OVSE-medewerkers konden de rampplek gewoon bezoeken. Daarna is het Oekraïense leger een offensief begonnen. Volgens Hug is sindsdien ''maximaal een bataljonsterkte'' aan Oekraïense troepen het gebied binnengetrokken.

De rebellen zijn echter niet verdreven. In plaats daarvan is een wirwar ontstaan aan controleposten, loopgraven en zware wapens van beide partijen, die elkaar bestoken. Een duidelijke overwinning van één van beide partijen zou pas een einde aan die situatie kunnen maken.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: