Oekraïne garandeert een staakt-het-vuren als ook de separatisten zich van de frontlijn terugtrekken. Dat heeft president Petro Porosjenko in een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De Oekraïense president zegt dat hij heeft overlegd met Nederlandse, Australische en OVSE-medewerkers ter plaatse. Afgesproken is beschikbare informatie nog beter uit te wisselen. Vandaag worden mogelijkheden verkend om morgen de experts en marechaussees wel op de crash-site te kunnen laten werken.
Minister Frans Timmermans zei in een debat met de Tweede Kamer dat hij niet weet of er op dit moment in het gebied van de rampplek wordt gevochten. Volgens hem moet er iemand ter plaatse zijn om dat vast te stellen, maar is er nu niemand aanwezig.
De rebellen in Oost-Oekraïne overwegen naar eigen zeggen de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig is neergestort. Ze schrijven in een e-mail dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne dient.
Volgens 'de Volksrepubliek Donetsk', zoals de rebellen hun grootste bolwerk noemen, is de OVSE van het begin af aan niet neutraal geweest in dit conflict en handelde de organisatie in het belang van Oekraïne. De rebellen willen zich van Oekraïne afscheiden en bij Rusland horen. In hun ogen wordt volgens de e-mail ''de OVSE volledig gecontroleerd door de VS''.
De OVSE-waarnemers zijn sleutelfiguren geworden voor de toegang tot de rampplek voor bergers en onderzoekers. Het onderzoek wordt door Nederland geleid, omdat er 195 Nederlanders in het neergehaalde toestel zaten.
Ondertussen vordert het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17, aldus Wim van Weegen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Kiev. De OVV streeft ernaar de voorlopige bevindingen binnen een maand klaar te hebben. Dan worden de conclusies hiervan openbaar gemaakt.
Bronnen: NOS.nl, NU.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten