zaterdag 19 juli 2014

Rebellenleider: lichamen moeten weg

Aleksander Borodai, een leider van de rebellen in het oosten van Oekraïne, zegt dat zij het recht hebben de lichamen weg te halen van de rampplek van MH17. "De lichamen van onschuldige mensen liggen hier in de hitte."

De rebellen vinden dat de Oekraïense regering de aankomst van luchtvaartexperts vertraagt. "We hebben het recht, als de vertraging voortduurt, de lichamen te verwijderen." Daarom hebben de rebellen Rusland om hulp gevraagd. Hij zegt niet te weten waarom de experts vertraagd zijn. "Misschien is het omdat de regering niet geïnteresseerd is in een onafhankelijk onderzoek."

De Oekraïense regering beschuldigde eerder vandaag de rebellen ervan 38 lichamen mee te hebben genomen. Rusland heeft daar volgens Oekraïne bij geholpen. De rebellen zeggen zich zorgen te maken over de volksgezondheid, omdat de lichamen beginnen te ontbinden. Borodai zegt dat zijn mensen het rampgebied niet hebben aangeraakt. Wel willen de rebellen de rampplek eerst zelf onderzoeken en pas daarna de resultaten delen met de OVSE-onderzoekers.

Verder liet de rebellenleider weten dat de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig nog niet zijn gevonden. Bovendien zijn er volgens hem geen gesprekken geweest over het instellen van een veiligheidszone. De regering zei vanmorgen dat daar een akkoord over was bereikt.

Het is onduidelijk of de onderzoekers van de OVSE vrije toegang hebben tot het gebied. Ze zouden een deel van het gebied mogen bekijken en met omwonenden mogen praten, maar een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat gewapende rebellen de onderzoekers de toegang versperden.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: