maandag 1 augustus 2011

Ruim half jaar in de cel voor spelen van seksscene

De 23-jarige activist Oleksandr Volodarski is weer op vrije voeten. Hij werd tot een jaar celstraf veroordeeld voor het simuleren van een sekscene met een vrouwelijke partner. Dat was in november 2009 bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Kiev. Volodarski heeft slechts de helft van z'n gevangenisstraf uitgezeten, plus anderhalve maand voorarrest, maar dat maakt hem niet milder. De jonge Oekrainer wil een klacht indienen bij het Europese Hof voor de Mensenrechten.

De omstreden seksscene bij het parlementsgebouw in november 2009.

Volodarski wilde met z'n daad wijzen op de seksuele moraal in het land, waar volgens hem het nodige aan mankeert. Het was een misdaad zonder slachtoffer, meent hij. De blogger en zelfverklaard activist werd uiteindelijk veroordeeld wegens 'baldadigheid in groepsverband'. Volkomen onterecht, vindt Volodarski. "Ik heb niets vernield, niemand geslagen."

De Oekraiense orthodoxe kerk van het patriarchaat Moskou speelde volgens hem een dubieuze rol door te verklaren dat de kerk had geleden door Volodarski's sekscene. "Vreemd genoeg was geen van de getuigen in de buurt van het parlement toen ik werd opgepakt.''

Over z'n anderhalve maand in voorarrest is Volodarski ook bijzonder kritisch. Er waren tweemaal zoveel gevangenen als er bedden waren, zodat ze om de beurt moesten slapen. Medische zorg was er niet. Volgens Volodarski was hij de enige die niet werd geslagen, al werd hem wel meegedeeld dat hij ''niet in Europa'' was.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: