zondag 7 augustus 2011

Demonstranten verwachten de politie maandagmorgen vroeg

Het tentenkamp ter ondersteuning van de vrijdag gearresteerde oud-premier Julia Timosjenko werd zondagmorgen omsingeld door politiemensen met tussen hen in een stalen wand. De spanning in de straten van de hoofdstad Kiev nam toe toen bekend werd dat een rechtbank een verbod heeft ingesteld op demonstraties rond de rechtbank waar maandagmorgen het proces tegen Timosjenko verder gaat en rond het detentiecentrum waar de huidige oppositieleider gevangen wordt gehouden. Het demonstratieverbod gaat maandag in en loopt tot het einde van de maand.

Getuigen zeggen gezien te hebben dat er aanhangers van de regerende Partij van de Regio's naar de Chresjatikstraat, op een steenworp afstand van het tententkamp van Timosjenko's aanhangers. Daar bevindt zich inmiddels ook de bokser Vitali Klitsjko, de wereldkampioen zwaargewicht die een nationale held is in Oekraïne. Hij heeft z'n voorbereidingen voor een wedstrijd komende maand gestaakt om het protest in Kiev te steunen.

Aanhangers van Timosjenko verwachten dat de politie snel ingrijpt en hun tentenkamp ontmantelt. Gebruikelijk is dat de politie dat vroeg in de ochtend doet, als er slechts een handjevol demonstranten aanwezig is.

Kritiek en bezorgdheid op de arrestatie van Julia Timosjenko werd in de loop van zondag geuit door de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Groot-Brittannië en van diverse vertegenwoordigers van de Europese Unie. De Amerikaanse ambassadeur heeft in een verklaring aangegeven dat hij Timosjenko in haar cel wil bezoeken.

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: