woensdag 3 augustus 2011

Journalist bedreigd na 'lastige' verhalen

Reporters Withouder Borders en en de Oekraïense actiegroep Stop de Censuur roepen de overheid op om meer haast te maken met het onderzoek naar de poging die afgelopen zondag werd gedaan om de onderzoeksjournalist Oleksi Matsuka te vermoorden. Matsuka's appartement werd in brand gestoken nadat eerst de deur naar buiten met zakken cement was gebarricadeerd.

Voor de deur lag ook een rouwkrans, met als opschrift op het lint: 'Voor Oleksi Vitalijovitsj, van z'n treurende vrienden'. Matsuka had geluk, want hij was op het moment van de brandstichting niet thuis. De politie doet de brandstichting af als vandalisme.

De 28-jarige Matsuka, hoofdredacteur van de website Nieuws uit de Donbas, vermoedt echter dat het te maken heeft met z'n werk. Hij publiceerde recentelijk een aantal verhalen over de uitbundige levensstijl van een aantal vooraanstaande plaatselijke personen. Hij nam onder meer de burgemeester van Donetsk onder vuur in zijn blog die een week geleden werd gepubliceerd.

Daarin zette Matsuka vraagtekens bij het uitgavenpatroon van de burgemeester dat ver boven z'n maandsalaris van 700 euro ligt. En: 'Wie gelooft dat de 23-jarige zoon van de gouverneur van Donetsk van z'n eigen geld een huis in het centrum van de stad heeft kunnen bouwen? Wie gelooft dat de gemeentesecretaris van Donetsk z'n miljoenen op een eerlijke manier verdiend heeft?'

Reporters Without Borders en Stop de Censuur willen dat Matsuka's veiligheid door de politie gegarandeerd wordt totdat z'n aanvallers opgepakt zijn. De journalist kreeg tot dusverre alleen de nacht na de brandstichting persoonlijke beveiliging. "Ze vinden me niet hooggeplaatst genoeg en niet de juiste persoon om te beveiligen. Maar ik heb wel directe doodsbedreigingen gehad", aldus Matsuka. Burgemeester Oleksandr Lukjansjenko van Donetsk heeft de politie maandag opdracht gegeven diepgaand onderzoek te doen en naar de motieven te kijken van Matsuka's aanvallers.

Bron: Radio Free Europe

Geen opmerkingen: