Het artsentekort in Oekraine is tweeënhalf keer zo groot als minister Oleksandr Anisjenko van Volksgezondheid afgelopen week aangaf. Anisjenko had het over 20.000 dokters, maar volgens rector Vitali Moskalenko van de nationale medische universiteit Bogomolets zijn er 46.000 dokters meer nodig dan de 197.000 van nu. Er is sprake van een tekort van liefst 22 procent, aldus Moskalenko tijdens een persconferentie.
Bijna een kwart van de artsen heeft de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt en dat maakt het tekort des te nijpender. Ten tijde van de Sovjet-Unie was ook al sprake van een artsentekort, maar minder urgent met 15 procent. Tien jaar geleden was het tekort 20 procent en nu dus 22 procent. De situatie verslechtert volgens Moskalenko doordat veel artsen naar het buitenland gaan omdat ze daar meer kunnen verdienen. De aanwas van artsen valt ook tegen. Jaarlijks studeren slechts 11.000 artsen af.
Een efficiëntere aanpak van de gezondheidszorg, onder meer met minder ziekenhuisopnames, moet het artsentekort minder problematisch maken. Verder wil de overheid het mogelijk maken dat lokale overheden zelf dokters contracteren, terwijl de beste medische studenten versneld kunnen afstuderen. Daarmee moet het mogelijk worden om over pakweg vijf jaar het jaarlijkse aantal afstuderende artsen te verdubbelen.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten