maandag 1 augustus 2011

Energiedeskundige: Rusland en Oekraïne praten in september verder

In september gaan Oekraïne en Rusland opnieuw proberen een einde te maken aan de voortdurende discussie over de gasprijs die Oekraïne sinds 2009 moet betalen. Dat is de stellige verwachting van Volodomir Saprikin, een onafhankelijke energiedeskundige. Het overleg tussen beide landen moet uitmonden in een aantal besprekingen tussen president Viktor Janoekovitsj en zijn Russische collega Dimitri Medvedev.

De laatste zou afgelopen weekeinde al met Janoekovitsj om tafel in Sebastopol, maar liet het op het laatste moment afweten. Saprikin vermoedt dat Medvedev een akkoord over de gasprijs voor zich uit schuift tot de winter, als de invallende kou de Oekraïners ontvankelijker maakt voor een compromis waarbij Rusland uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. Rusland is uit op een overname van Naftogaz door Gazprom en het wil Oekraïne de Russische douane-unie binnen halen.

Energiedeskundige Saprikin verwacht dat Oekraïne sneller door de knieën gaat als de gasprijs naar 400 Amerikaanse dollar per 1.000 kubieke meter gaat. Dit jaar is de gasprijs al gestegen van 264 naar 353 dollar. Daar is dan al de 100 dollar van af die Rusland als korting geeft in ruil voor een langdurige verlenging van het contract voor het gebruik van de marinehaven in Sebastopol door de Russische marine. In juni zei premier Mikola Azarov dat wat hem betreft een gasprijs tussen de 220 en 300 dollar reëel is.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: