donderdag 11 augustus 2011

Econoom bepleit 'bescheiden' devaluatie grivna

Een beperkte devaluatie van de grivna kan de Oekraiense export een flinke steun in de rug geven. Deze opvatting gaf directeur Oleg Ustenko van de International Bleyzer Foundation weer tijdens een forumdiscussie over de Oekraiense rol binnen de wereldeconomie. Volgens Ustenko is de export gedaald van 12 procent van het bruto nationaal product in 2008 en 2009 naar 6,5 procent in 2010. Voor dit jaar wordt zelfs uitgegaan van 3,5 procent. De Oekraiense economie lijdt daar flink onder.

"Oekraine heeft een kleine, open economie die erg te lijden heeft onder de malaise waarmee de wereldeconomie momenteel kampt. We kunnen onze exportperspectieven verbeteren door een devaluatie van grivna", aldus Ustenko. Als Oekraiense goederen goedkoper worden, leidt dat tot betere afzetmogelijkheden. Hij voegde er aan toe dat wat hem betreft een stapsgewijze devaluatie met 5 tot 7 procent (40 a 50 kopeken) afdoende is. "Dit leidt niet tot enige paniek, maar het maakt wel dat een volgende economische crisis er minder hard inhakt."

Premier Mikola Azarov reageerde woensdag afwijzend op het pleidooi van Ustenko en andere Oekraiense economen. Hij vindt een devaluatie vande grivna onnodig. De Oekrainese economie redt het volgens de premier ook wel zonder devaluatie.

Bronnen: Ukrinform, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: