maandag 29 augustus 2011

'Kille verhouding met Rusland kan nog lang aanhouden'

Politiek ingewijden voorzien dat de kille houding van Rusland ten opzichte van Oekraïne voortduren tot aan de komende presidentsverkiezingen in maart. Een nieuw gasconflict tussen beide landen wordt niet uitgesloten. "Als Oekraïne tussen Oost en West blijft balanceren, dan ligt een snelle oplossing van de huidige gasproblematiek en de koele relatie tussen beide landen niet voor de hand", aldus directeur Volodimir Fesenko van het Penta Centrum voor Toegepast Politiek Onderzoek.

Mocht oud-premier Joelia Timosjenko uiteindelijk worden veroordeeld in het nu lopende proces over het gascontract dat zij in 2009 tekende, dan kan dat bovendien zorgen voor een verslechtering van de relaties met het Westen, vindt Fesenko.

Hij is bezorgd over de gevolgen die een veroordeling wegens ambtsmisbruik kan hebben voor de samenwerkingsovereenkomst die Oekraïne met de Europese Unie wil sluiten. "Dat kan er zelfs toe leiden dat de EU in de nabije toekomst het overleg stillegt." Ook bestaat de kans dat de Europese Commissie weliswaar een akkoord sluit met de Oekraïense regering, maar dat dit vervolgens door een aantal individuele landen wordt afgewezen.

Ook directeur Mikhailo Pogrebinski van het Kyiv Centrum voor onderzoek naar Politieke Conflicten ziet de situatie somber in. Als de Oekraïense regering te meegaand is richting Rusland, dan zou dat voor de EU wel eens een signaal kunnen zijn om af te zien van het vrijhandelsverdrag waarover nu al maandenlang wordt onderhandeld.

Pogrebinski vindt dat Oekraïne duidelijk positie moet kiezen, met als belangrijkste doelstelling het vermijden van een handelsoorlog met Rusland. De Russische president Medvedev heeft al gedreigd met handelsbeperkingen, mocht Oekraïne voor de EU kiezen en niet voor een volledige deelname aan de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Aan de andere kant constateert deze politiek analist dat de EU meer belang heeft bij het toetreden van Oekraïne tot de Europese vrijhandelszone dan Oekraïne zelf.

Viktor Nebozgenko van de Oekraïense Sociologische Barometer vindt een nieuw gasconflict met Rusland onvermijdelijk. Hij verwacht dat ook de Verenigde Staten en de Europese Unie zich met een volgend conflict gaan bemoeien.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: