zaterdag 9 augustus 2014

Strelkov: 'We zijn compleet omsingeld in Donetsk'



Igor Strelkov, een van de aanvoerders van de rebellen in Oost-Oekraïne, heeft vanmorgen toegegeven dat de stad Donetsk nu volledig is omsingeld door het Oekraïense leger. De stad Krasnji Loetsj ''is door de vijand ingenomen'', aldus Strelkov, een voormalige officier van de Russische inlichtingendienst wiens naam eigenlijk Girkin is.

Ook de rebellen in de stad Horlivka, op 30 kilometer ten noorden van Donetsk, zijn omsingeld, zo meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press. De inname van Krasnji Loetsj is van strategisch belang, want daardoor zijn de verbindingswegen weg tussen Donetsk en Horlivka, de stad Loehansk en is ook de aanvoerroute vanuit Rusland afgesneden. Woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad kon vanmorgen evenwel niet bevestigen dat het leger Krasnji Loetsj in handen heeft.

In de stad Donetsk is afgelopen nacht weer hevig gevochten. Een dertigtal flatgebouwen kwam daarbij in de vuurlinie. Een burger werd gedood. Vandaag worden weer explosies nabij het vliegveld gehoord. Het leger blijft ontkennen dat het woongebieden beschiet, terwijl de rebellen op hun beurt beweren dat het leger dat wel doet om vervolgens de schuld in de schoenen van de rebellen te schuiven.


In Loehansk wordt de situatie alsmaar nijpender. De nog achtergebleven inwoners van de stad zitten intussen al een week zonder elektriciteit en water. De meeste winkels zijn dicht.

Bron: AP

Geen opmerkingen: