dinsdag 12 augustus 2014

'Russische vrachtwagens komen grens niet over'

Het Russische konvooi met 280 vrachtwagens vol hulpgoederen komt de Oekraïense grens niet over. Daar moeten de goederen worden overgeladen in vrachtwagens van het Rode Kruis. Ook moet het Rode Kruis eerst vaststellen om welke hulpgoederen het gaat en waaraan in Loehansk behoefte bestaat. Dat heeft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen gezegd. Het Rode Kruis heeft vanmorgen gezegd niet te weten wat er in de vrachtwagens zit en waar ze nu precies naar toe rijden.

Het konvooi komt volgens het Russische persbureau RIA Novosti pas in de loop van morgenochtend aan bij de grens. ''Het konvooi heeft een lengte van meer dan drie kilometer. Niet alleen vrachtwagens, maar ook tankwagens om de vrachtwagens onderweg van diesel te voorzien en er is de nodige technische ondersteuning'', citeert het persbureau een niet nader genoemde bron. Er zou onderweg geregeld gepauzeerd worden en ook is een overnachting voorzien.

De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken waarschuwde er vanmorgen in een door France Info uitgezonden radio-interview voor dat Rusland het hulptransport kan gebruiken om zich voor langere tijd in de Donbas te vestigen. ''We moeten ontzettend goed opletten, want Rusland kan ons ineens voor een voldongen feit stellen'', aldus Fabius. Gisteren uitten zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie en de NAVO al voor een dergelijk scenario.

Bronnen: Associated Press, Ukrinform

Geen opmerkingen: