dinsdag 30 augustus 2016

Video: verraad van Ilovajsk zit velen nog altijd hoog

Het was gisteren twee jaar geleden dat het Oekraïense leger en een aantal vrijwilligersbataljons zich terug moesten trekken uit de zwaar belegerde stad Ilovajsk, strategisch gelegen tussen de door de separatisten bezette steden Donetsk en Loehansk. In de vroege ochtend van 29 augustus 2014 zouden de soldaten een vrijgeleide krijgen, maar de pro-Russische rebellen hielden zich niet aan de afspraak.

Op hun vlucht naar de vijand werden officieel 107 soldaten gedood, maar een parlementaire onderzoekscommissie komt in oktober 2014 tot de conclusie dat het er meer dan duizend gewest moeten zijn. Augustus vorig jaar kwam de militaire hoofdaanklager Anatoli Matios met een rapport waaruit bleek dat in Ilovajsk 366 soldaten gesneuveld zijn, 429 gewond, 158 vermist en 128 soldaten waren gevangen genomen.

De boosheid over 'Ilovajsk' is nog altijd groot: al dagenlang protesteren voormalige leden van de vrijwilligersbataljon in Kiev. De generale staf van het Oekraïense leger heeft in hun ogen te weinig gedaan om de omsingelde soldaten te hulp te komen. Zij eisen het vertrek van Matios, omdat die tot op de dag van vandaag de voor het drama verantwoordelijke militairen niet heeft weten te berechten.

In Kiev is sinds afgelopen weekeinde een expositie ingericht om de in en bij Ilovajsk gesneuvelde soldaten te herdenken.

Bronnen: Censor.net, Radio Free Europe/Radio Liberty


Geen opmerkingen: