maandag 15 augustus 2016

Digitaal declaratiesysteem blijkt nog in de testfase

Het nieuwe digitale declaratiesysteem voor de overheid blijkt nog in de testfase te zitten en dat was vandaag een onaangename verrassing voor premier Volodimir Hrojsman. Hij heeft vanmiddag geëist dat het computersysteem zo snel mogelijk volledig operationeel wordt. Het anticorruptie agentschap NAPC heeft de premier weliswaar verzekerd dat het systeem betrouwbaar genoeg is, maar hij wil daar geen genoegen mee nemen.

''We moeten er echt op kunnen vertrouwen'', zei de premier vanmiddag. Het digitale declaratiesysteem blijkt geen officieel keurmerk te hebben waaruit blijkt dat het naar behoren werkt en dat de gegevens in het systeem veilig zijn.

De vertegenwoordiging van de Europese Unie in Oekraïne heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de problemen met het digitale declaratiesysteem voor het betalingsverkeer van alle overheidsinstanties dat juist wordt ingevoerd om de corruptie bij de overheid tegen te gaan. ''Wij vinden het niet alleen belangrijk dat het systeem naar behoren werkt, maar ook dat misbruik kan worden bestraft.'' Dat laatste is nog niet het geval, want de betreffende wetgeving moet nog door het parlement worden aangenomen.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: