woensdag 11 februari 2015

OVSE: 'Raketten Kramatorsk uit het zuid-zuidoosten'

De waarnemersmissie van de OVSE heeft vastgesteld dat de raketten die gisterochtend op Kramatorsk werden afgeschoten uit zuid-zuidoostelijke richting kwamen. Het zou gaan om BM-30 Smertsj raketten of Tornado's, de opvolger van de Smertsj die alleen bij het Russische leger in gebruik is.

De missie meldt vandaag op de website van de OVSE dat waarnemers drie niet ontplofte raketten hebben aangetroffen in een woonwijk van Kramatorsk. 'Onze waarnemingsmissie heeft vastgesteld dat de drie raketten een doorsnee hadden van 300 millimeter en afkomstig waren van een BM-30 of Tornado MRLS. Op basis van onze waarneming ter plekke, de foto's en de landkaart gaan we er vanuit dat de raketten uit zuid-zuidoostelijke richting kwamen', vermeldt het rapport. Er zijn geen kraters onderzocht, omdat dit te gevaarlijk werd geacht.

De waarnemers melden dat zij dinsdagmorgen om 11.51 uur plaatselijke tijd een krachtige explosie hoorden. Vanaf de plek waar zij zich bevonden, veronderstelden zij dat het geluid van de explosie op ongeveer anderhalve kilometer zuid-oost was, bij het vliegveld van Kramatorsk, waar het Oekraïense leger een basis heeft.

De raketten zijn volgens het Oekraïense leger afgeschoten door de pro-Russische rebellen vanuit de omgeving van Horlivka. Die plaats ligt ten zuid-zuidoosten van Kramatorsk. Een woordvoerder van de generale staf liet vanmorgen weten dat de Russische geheime diensten met informatie gaan komen om te bewijzen dat het Oekraïense leger op het eigen hoofdkwartier heeft geschoten. ''Om het leger in diskrediet te brengen bij de bevolking.'' 

Bronnen: Kiev Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: