maandag 30 januari 2017

Strijd om Avdiivka woedt nog in volle hevigheid

Na enkele rustige uren is het gevecht om het industrieterrein van de stad Avdiivka weer in volle hevigheid losgebarsten. Inmiddels is duidelijk dat het offensief van de pro-Russische rebellen van gistermorgen vroeg en de daaropvolgende beschietingen het leven hebben gekost aan vijf Oekraïense soldaten. Nog eens veertien soldaten raakten gewond bij de twee bestormingen die de rebellen uitvoerden. Onder de rebellen zouden vijftien doden zijn geteld en 24 gewonden.

De rebellen schieten vanmorgen met allerhande wapens richting de posities van het Oekraïense leger langs de frontlijn die loopt vanaf de ruïnes van het vliegveld bij de stad Donetsk naar het spoorwegstation van Janinoevata. Het industrieterrein van Avdiivka wordt al sinds januari vorig jaar verdedigd tegen vrijwel dagelijkse aanvallen door Oekraïense soldaten. Die hebben inmiddels hulp gekregen van andere eenheden. Het bij het offensief van de rebellen verloren terrein is terugveroverd door het leger. De strijd duurt nu al negentien non-stop. Er zijn inmiddels honderden granaten afgeschoten.

Niet alleen bij Avdiivka, maar ook elders langs de frontlijn was het gisteren onrustig. De rebellen voerden 56 aanvallen uit, waar bij soldaten nabij het dorp Talakivka in de omgeving van Marioepol werden bestookt met twintig (Grad)raketten. Vodiane kreeg te maken met 122 millimeter artillerie en mortieren, Lebedinske met 122 millimeter artillerie. Krasnohorivka, Hnoetove, Pavlopil en Sjirokine werden met mortieren onder vuur genomen.

In de omgeving van Donetsk werd gisteren niet alleen geschoten richting Avdiivka door de rebellen, maar zij hadden het ook voorzien op Verchniotoretske, Opitne, Loehanske, Zajtseve en Kamjanka. De dorpen Novohorodske en Piski werden beschoten door tanks. In de provincie werd onder meer een mortieraanval uitgevoerd op Popasna.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: