zaterdag 28 januari 2017

'Kolenblokkade' veteranen met grote gevolgen

De oorlogsveteranen die de spoorverbinding naar het door de separatisten bezette Loehansk blokkeren zijn voorlopig niet van plan om daar mee te stoppen. De blokkade is bedoeld om een einde te maken aan de handel met de separatisten, zowel legaal als illegaal. Enkele tientallen veteranen, gesteund door een aantal parlementsleden, willen niet dat er langer kolen uit de bezette gebieden worden aangevoerd. Intussen zijn er sinds het begin van de blokkade afgelopen donderdag zeker twaalf treinen met zo'n 700 kolenwagons tegen gehouden.

De blokkade zorgt voor bezorgdheid over de stroomvoorziening. De Oekraïense elektriciteitscentrales kunnen niet zonder kolen uit de bezette gebieden. Gouverneur Joeri Harboez van de provincie Loehansk meent zelfs dat de gevolgen in het hele land merkbaar kunnen zijn. ''Als er geen kolen meer wordt aangevoerd, dan kan het zo maar gebeuren dat de centrales, ook die van de stadsverwarmingen, zonder brandstof komen te zitten.''

Onderminister voor de Bezette Gebieden George Toeka waarschuwde meteen donderdag al dat de autoriteiten wellicht met geweld een einde moeten maken aan de blokkade als die langer duurt dan enkele dagen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: