woensdag 18 januari 2017

'Dit voorstel van Savtsjenko komt neer op verraad'

Refat Tsjoebarov, de leider van de Krimtataren, noemt het voorstel van parlementslid Nadia Savtsjenko om de Krim tijdelijk op te geven in ruil voor vrede in de Donbas ''cynisch, verraderlijk''. Een woedende Tsjoebarov zei vanmiddag in het parlement dat ''zulke grote criminelen als Vladimir Poetin doen straffeloos wat niet mag, trekken zich nergens iets van aan en stellen het ene na het andere ultimatum''.

Hij pleitte voor eenheid ''juist nu'' en noemde het voorstel van Savtsjenko niet alleen ''volstrekt onacceptabel, maar ook een zware belediging. Ze verraadt hiermee alle Oekraïners, maar in het bijzonder de Krimtataren de gegijzeld worden door de Russische bezetters.'' Tsjoebarov wil dat de president het initiatief neemt voor een grondwetscommissie die zich beraadt op de toekomst van de Krim. Met maar één uitgangspunt: ''We gaan geen meter van ons land weggeven.''

Intussen wil de staatsveiligheidsdienst SBOe opheldering van Savtsjenko of haar opmerking van gisteravond op tv-zender 112 een serieus voorstel betreft of dat ze het alleen maar onzorgvuldig heeft geformuleerd. In het eerste geval kan Savtsjenko zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Voor de parlementscommissie Nationale Veiligheid is het inmiddels duidelijk. Savtsjenko is vanmiddag uit de commissie gezet. De andere leden willen niet dat zij langer op de hoogte is van staatsgeheimen die de nationale veiligheid betreffen. Ook wil de commissie procureur-generaal Joeri Loetsenko vragen om Savtsjenko te vervolgen wegens hoogverraad. ''Wat we van haar hebben gehoord geeft ons daartoe voldoende aanleiding'', aldus parlementslid Andrii Teteroek die het initiatief nam om Savtsjenko uit de commissie Nationale Veiligheid te zetten.

Savtsjenko nuanceert zelf inmiddels haar uitspraak van gisteren. ''Ik heb niet gezegd dat we de Krim maar definitief moeten opgeven. De realiteit is dat we de Krim in 2014 al kwijt zijn geraakt. Er zijn mensen die dat ontkennen, maar daarmee zetten ze de bevolking op het verkeerde spoor.'' Ze gooit het er nu op dat er geen moeite gedaan moet worden om de Krim terug te krijgen, maar dat alle energie gebruikt moet worden om de separatisten uit Oost-Oekraïne weg te krijgen.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: