zondag 10 juli 2016

In twee dagen: vier soldaten dood, 22 gewond

Door aanvallen van pro-Russische rebellen zijn vrijdag en gisteren in totaal vier Oekraïense soldaten om het leven gekomen. Nog eens 22 raakten gewond, waarvan 16 gisteren. De helft van de gewonden liep een zogenoemde shell shock op door aanhoudende beschietingen op hun posities bij het dorp Loehanske in de provincie Donetsk.

Vrijdag werden maar liefst 72 aanvallen van de rebellen geregistreerd door het Oekraïense leger dat het vooral bij Vodiane zwaar te verduren kreeg. Dit dorp op 16 kilometer noordoostelijk van de stad Donetsk werd onder vuur genomen met 122 millimeter artillerie. Ook bij Avdiivka, Zajtseve en Majorske hadden de soldaten het zwaar te verduren. Het leger werd verder aangevallen bij Stanitsja Loehanska in de provincie Loehansk.

Ook gisteren vielen de rebellen weer volop aan. Het leger meldt 51 aanvallen, onder meer op Majske en Loehanske met 122 millimeter artillerie. Loehanske werd echter ook beschoten met 120 millimeter mortieren. Dat geldt ook voor onder meer Avdiivka.

De situatie bij Sjirokine, oostelijk van de havenstad Marioepol, was volgens het leger gespannen te noemen. De soldaten daar werden met onder meer 120 millimeter mortieren en granaatwerpers onder vuur genomen. Nabij Marinka, Talakivka en Novotrojtske waren sluipschutters actief. Staitsja Loehanska werd met granaatwerpers beschoten. Vanochtend werd al weer melding gemaakt van elf aanvallen van de rebellen in de afgelopen uren.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: