dinsdag 12 augustus 2014

Verdediging rebellen in Donetsk blijkt 'poreus'

Het Oekraïense leger krijgt alle kans om door de linies van de pro-Russische rebellen te breken, want in feite gaat het niet om een linie maar om verspreid opererende groepen. Het geeft het leger de mogelijkheid om snel terrein te winnen. Tot deze conclusie komt journalist en militair deskundige Dmitro Timtsjoek op zijn Facebookpagina.

Lastig is het wel voor het leger, aangezien die groepen rebellen ook opereren in het al door het leger bezette gebied. Ze schieten op wegversperringen van het leger en plegen allerlei vernielingen. Vanaf Russisch grondgebied gingen de beschietingen met raketten en mortiervuur ook in de afgelopen nacht door.

In de loop van de dag heeft het Oekraïense leger de rebellen weten te verjagen uit vier dorpen in de provincie Donetsk. In eerste instantie ging het om Pervomajsk, Komsjoevacha en Kalinove. Een speciale eenheid van het leger wist 30 rebellen te doden. Later werd ook de stad Voejledar veroverd.

Volgens woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad zijn de rebellen ook onderling slaags geraakt. Ze proberen allemaal aan wapens, munitie en voedsel te komen.

Bronnen: ZIK, Ukrinform

Geen opmerkingen: