vrijdag 15 augustus 2014

Spanning stijgt verder aan de Russische grens

Terwijl de Oekraïense regering toestaat dat het Russische hulpkonvooi het land binnen komt via de door de separatisten gecontroleerde grensovergang Izvarine is een onbekend aantal Russische pantserwagens al over de grens gegaan zonder dat daar toestemming voor was. De eerste meldingen kwamen gisteren van de Westerse journalisten Shaun Walker en Roland Oliphant. Woordvoerder Oleksei Dmitrasjkivski van het leger bevestigde de door hen gegeven informatie vanmorgen. Er zouden in totaal 70 pantserwagens illegaal de grens over zijn gegaan.

Het Russische konvooi van 280 vrachtwagens wordt volgens een afspraak met de Oekraïense regering gecontroleerd door Oekraiense douaniers die daarvoor naar Russisch grondgebied zijn gegaan. Het Rode Kruis neemt de goederen over, terwijl de OVSE waarnemers mee stuurt met het verdere transport richting Loehansk.

Aan de Oekraïense kant van de grens is sprake van toenemende activiteit van de rebellen. Maar ook aan de Russische kant zijn er berichten van allerlei troepenbewegingen.

Intussen is een tweede Oekraïense hulptransport vanuit Kiev in Starobil gearriveerd. Vanuit dit dorp in de provincie Loehansk distribueert het Rode Kruis de goederen. Er wordt nog een hulptransport vanuit Dnipropetrovsk verwacht nadat eerder al hulpgoederen vanuit Charkiv waren aangekomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: