woensdag 13 augustus 2014

Russisch konvooi nadert Oekraïense grens

Het Russische humanitaire konvooi met hulpgoederen voor de Oost-Oekraïense bevolking nadert de grens. De 280 trucks zijn op weg naar een grensovergang die in handen is van Kiev. Dat heeft persbureau RIA Novosti vanochtend gemeld gemeld. In de stad Voronezj werd de afgelopen nacht een korte stop gehouden om te tanken en te rusten. Het konvooi rijdt vandaag richting de grensplaats Belgorod, die op zo'n tachtig kilometer van Charkiv ligt.

Het konvooi bestaat uit 280 vrachtwagens met onder meer eten en drinken. De goederen gaan naar burgers in het oorlogsgebied in het oosten van het land dat door de pro-Russische rebellen wordt beheerst. Eerder bestond de vrees dat de Russische auto's direct naar gebieden zouden rijden die in handen zijn van de rebellen. Gisteren dreigden de Oekraïense veiligheidsdiensten om het konvooi bij de grens te weren.

Oekraïne heeft geëist dat de hulpgoederen bij de grens onder controle komen van het Rode Kruis. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat toegezegd. De hulporganisatie heeft gisteren met de Russische en Oekraïense autoriteiten gesproken over de voorgestelde humanitaire missie. Het Rode Kruis heeft benadrukt dat de organisatie alleen in Oekraïne aan de slag kan gaan als dat kan volgens de grondbeginselen van "neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid".

Ook benadrukt het Rode Kruis dat, voordat de missie in Oost-Oekraïne kan beginnen, de Russische autoriteiten alle noodzakelijke details over de hulpverlening moeten verstrekken. Daarbij gaat het onder meer om de omvang van de goederen, het soort artikelen en de wijze waarop die moeten worden vervoerd.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: