vrijdag 1 augustus 2014

'Rusland plaatst ook Grads bij grens Tsjernihiv'

Terwijl het Oekraïense leger verwoede pogingen doet om de gaten in de grens met Rusland te dichten, neemt het Russische leger nieuwe stellingen in. Volgens de Nationale Veiligheidsraad zijn gisteren maar liefst zeventien mobiele raketlanceerders van het type Grad neergezet in een bos bij het dorp Stratvia in de provincie Briansk, die grenst aan de Oekraïense provincie Tsjernihiv.

De Grads staan volgens woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad op vijf kilometer van de grens opgesteld. Ook zijn zwaar artilleriegeschut gesignaleerd in de Russische provincie Belgorod die grenst aan het Oekraïense Soemi. De drie wagens zouden op vijftien kilometer van de grens staan.

Lisenko vertelde tijdens een persconferentie ook dat een Russisch gevechtsvliegtuig en vier gevechtshelikopters in de afgelopen 24 uur enkele malen boven Oekraïens grondgebied hebben gevlogen. Ze zouden tussen de tien en vijftien kilometer landinwaarts zijn gegaan. Het luchtverdedigingssysteem heeft volgens Lisenko bovendien drie vliegende objecten gesignaleerd die zich met een snelheid van 800 kilometer per uur voortbewogen.

De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad legde uit dat laag vliegende helikopters en vliegtuigen in eerste instantie alleen visueel worden waargenomen door Oekraïense grenswachten. Het luchtverdedigingssysteem signaleert ze alleen als ze omkeren en hoogte winnen.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: