maandag 11 augustus 2014

'Rebellen hebben alle resten MH17 overgedragen'

De pro-Russische rebellen hebben alle stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van rampvlucht MH17 geborgen en overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Dat heeft 'vice-premier' Andrej Poergin van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk gemeld aan het persbureau Interfax. Op de rampplek ligt volgens hem niets meer. ''We hebben de resten van alle slachtoffers gevonden. Ook de lichamen van de mensen die lange tijd onder wrakstukken hebben gelegen", aldus Poergin. ''Deze hebben we overgedragen aan Oekraïne."

De pro-Russische rebellen zouden alles per trein naar het door Kiev gecontroleerde Charkov hebben gebracht. ''Op de rampplek zijn geen menselijke resten meer", benadrukt hij. ''Er is niets, behalve wrakstukken." Hoewel het regeringsleger sinds de ramp op 17 juli flink wat terrein heeft heroverd, wordt in het rampgebied nog gevochten tussen rebellen en Oekraïense troepen.

De zoektocht van Nederlandse, Australische en Maleisische experts in het rampgebied naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers, is vanwege de aanhoudende strijd en onveiligheid tijdelijk stopgezet. Afgelopen weekeinde kwamen de eerste missieleden terug naar Nederland.

In Kiev en Charkov is een kleine groep achtergebleven. Zij moeten ervoor zorgen dat de spullen die de lokale bevolking de komende tijd nog vindt in het rampgebied, naar Nederland komen. De achterblijvers moeten ook regelen dat er weer snel opgeschaald kan worden als de repatriëringsmissie wordt hervat.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: