vrijdag 15 augustus 2014

Oekraïns-orthodoxe kerk zoekt toenadering tot Kiev

Metropoliet Onufri (69), die deze week werd verkozen tot het hoofd van de Oekraïns-orthodoxe kerk van het patriarchaat van Moskou, lanceert bij zijn aantreden een oproep tot een hereniging van de orthodoxe kerken in Oekraïne. In gesprekken met Oekraïense media spreekt hij de hoop uit dat er al weldra onderhandelingen starten met het patriarchaat van Kiev, dat in het begin van de jaren negentig brak met het patriarchaat van Moskou.

De kerkleiding in Moskou, die onomwonden de kant kiest van de pro-Russische separatisten, beschouwde Oekraïne steeds als een integraal onderdeel van zijn territorium. Metropoliet Onufri: "Wij willen de hereniging. Maar bij de beëindiging van die kerkelijke breuk moeten de regels van orthodoxe kerkrecht worden gevolgd."

Het patriarchaat van Kiev had vlak na de verkiezing nochtans gezegd dat het ontgoocheld was over de verkiezing van de pro-Russische metropoliet Onufri. "Onder zijn leiding hebben gesprekken over een mogelijke hereniging wellicht weinig kans om te slagen", klonk het toen. Het patriarchaat van Kiev verwijt de patriarch dat hij het geweld van pro-Russische separatisten niet onomwonden heeft veroordeeld.

Bron: kerknet.be

Geen opmerkingen: