maandag 18 augustus 2014

Klimkin: alleen bestand als grens dicht gaat


Het dichten van de 'gaten' in de Russisch-Oekraïense grens is een van de voorwaarden voor het instellen van een staakt-het-vuren in het zuidoosten van het land, aldus minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van het overleg dat hij gisteravond in Berlijn voerde met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. "Wij moeten de verzekering hebben dat er niet meer strijders en wapens het land binnen komen'', vertelde Klimkin vandaag aan het persbureau Interfax.

Oekraïne is voorstander van een wederzijds bestand. "Maar dan moet onze grens wel gerespecteerd worden, moet de OVSE overal toegang hebben om te controleren of iedereen zich aan het bestand houdt, ook aan de andere kant van de grens. Verder moeten alle gijzelaars worden vrijgelaten en mogen er geen nieuwe gijzelaars worden gemaakt.'' Klimkin voegde er aan toe dat hij met name doelt op de Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko ''die op een onmenselijke manier is ontvoerd vanaf ons grondgebied naar Rusland''.

Volgens de minister stelt zijn regering geen onmogelijke eisen. ''We willen een bestand dat werkelijk iets voorstelt. Maar dat is alleen mogelijk als Rusland besluit om daadwerkelijk besluit om de spanningen te verminderen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: