vrijdag 15 augustus 2014

Er gebeurt van alles - maar wat precies?

Het is volstrekt onduidelijk wat zich momenteel afspeelt in het Russisch-Oekraïense grensgebied. De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf vanmiddag te kennen ''dat de meeste voertuigen'' van een Russisch militair konvooi door het Oekraïense leger zijn vernietigd. Het zou het konvooi kunnen zijn van 23 pantserwagens en een aantal begeleidende militaire voertuigen, waarvan twee gerespecteerde journalisten ter plaatse met eigen ogen constateerden dat die de Oekraïense grens over gingen na het invallen van de duisternis.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vervolgens een verklaring uit waarin sprake is van ''een intensivering van militaire activiteiten van het Oekraïense leger, kennelijk bedoeld om het reeds met Kiev afgesproken humanitaire konvooi er van te weerhouden om de grens te passeren'', aldus CBNC en Reuters.

Beide kanten geven toe dat sprake is van een verhoogde staat van paraatheid bij hun legers. Maar het is onduidelijk of de ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur uitmonden in een directe confrontatie en het begin van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De redactie van Business Insider informeerde bij de Britse missie bij de Verenigde Naties hoe daar over de situatie wordt gedacht. Groot-Brittannië heeft momenteel het voorzitterschap van de Veiligheidsraad van de VN. Een woordvoerder liet vanavond weten dat er geen concrete plannen zijn voor een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Dat zou alles te maken hebben met de onzekere situatie van het moment. ''We proberen helder te krijgen hoe de situatie is'', aldus de woordvoerder, er aan toevoegend ''dat de situatie zich verder lijkt te ontwikkelen''.

Bron: Business Insider

Geen opmerkingen: