woensdag 13 augustus 2014

Avakov: vrachtwagens mogen Oekraïne niet in

Het Russische hulptransport komt Oekraïne niet in. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken vanmorgen op besliste toon laten weten op zijn Facebook-pagina. Avakov voegde er de opmerking aan toe dat deze woorden gezien moeten worden als een officiële verklaring. De 289 vrachtwagens met hulpgoederen die gistermorgen vroeg vertrokken vanaf een legerplaats bij Moskou naderen een kleine grenspost bij de Oekraïense stad Charkiv, op zo'n 800 kilometer van de eindbestemming Loehansk.

Ook premier Arseni Jatsenjoek liet zich in deze bewoordingen uit. Tijdens een kabinetszitting liet hij vanmorgen weten dat ''het Russische cynisme geen grenzen kent. Eerst sturen ze tanks, raketinstallaties en bandieten die op Oekraïners schieten. En nu sturen ze water en zout.''

Het is onduidelijk wat er aan de grens gaat gebeuren. De Oekraïense regering wil dat de hulpgoederen daar worden overgeladen in vrachtwagens van het Rode Kruis. De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken kondigde gisteravond echter aan dat er een afspraak met Oekraïne zou zijn dat de vrachtwagens aan de grens worden voorzien van Oekraïense nummerplaten. De vrachtwagens rijden nu zonder kentekenplaten.

Aan de Russische kant van de grens blijken journalisten niet welkom om de aankomst van de vrachtwagens en het vervolg te verslaan. Ze worden weggestuurd. Aan de Oekraïense kant staat de grensbewaking op scherp.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: