"Een diplomatieke oplossing in Oekraïne heeft alleen kans van slagen als alle strijdende partijen het gevoel hebben dat ze militair niets meer te winnen hebben." Dat zegt Rusland-deskundige Tony van der Togt van het instituut Clingendael in het NOS Radio 1 Journaal. De politieke leiders van Duitsland en Frankrijk, Merkel en Hollande, praten vanavond met de Russische president Poetin.
"Poetin heeft nooit gezegd waar hij naartoe wil. Het heeft er lang naar uitgezien dat hij, misschien onder invloed van de economische sancties, naar een diplomatieke oplossing streefde. Maar de situatie lijkt anders, nu de separatisten bezig zijn met een offensief, gesteund met nieuw militair materieel uit Rusland", aldus Van der Togt.
Het is volgens hem ook niet duidelijk waar de separatisten op uit zijn. "Nu ze in de oorlog aan de winnende hand zijn, is het de vraag of ze verder willen strijden, of dat ze bezig zijn hun uitgangspositie te versterken. Wat je wel kunt zeggen, is dat ze de akkoorden die in september in Minsk zijn gesloten naar de prullenmand hebben verwezen."
Gisteren spraken Merkel en Hollande met de Oekraïense president Porosjenko. Wat is zijn positie? "Oekraïne komt steeds meer in het nauw door de militaire opmars van de separatisten. Bij Debaltsevo gaat het helemaal mis, met de dreiging van een bloedbad of duizenden Oekraïense militairen krijgsgevangen. Porosjenko moet dus iets doen, maar niet iedereen in zijn regering zal blij zijn met concessies aan de separatisten."
De Verenigde Staten zijn bang voor escalatie van het conflict, constateert Van der Togt. "Als Oekraïne de beschikking krijgt over bijvoorbeeld moderne anti-tankwapens, kan dat de strijdende partijen meer met elkaar in evenwicht brengen. Hollande en Merkel zijn tegen, maar het is belangrijk dat alle partijen het gevoel krijgen dat er militair niets te winnen is. Alleen dan heeft een diplomatieke oplossing kans van slagen."
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten