donderdag 22 oktober 2020

Volledige lockdown bij 9.500 besmettingen per dag

Oekraïne lijkt niet te ontkomen aan een volledige lockdown. President Volodimir Zelenski heeft op een bijeenkomst met kerkleiders aangekondigd dat het land volledig 'op slot' gaat als er dagelijks meer dan 9.500 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn. Al een maand lang stijgt het dagelijkse aantal positieve tests. Gisteren ging het om 7.053 besmettingen, een dagrecord. Volgens Zelenski betekent een nieuwe lockdown dat de Oekraïense economie volledig wordt lamgelegd.

Het ministerie van Volksgezondheid vindt een dagelijkse toename met 20.000 besmettingen een realistisch scenario voor over drie, tot vier weken. ''Het slechtste scenario gaat uit van 35.000 nieuwe gevallen per dag'', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het nieuwsagentschap RBC. Er zijn inmiddels 6.043 Oekraïners overleden aan de gevolgen van complicaties bij het coronavirus. Gisteren kwamen er 116 nieuwe sterfgevallen bij.

Er is een duidelijk verschil van mening tussen de president en zijn team, en het kabinet dat niet van plan is om een volledige lockdown in te stellen. Het kabinet is voorstander van een betere controle op naleving van de voorschriften, zoals het dragen van mondkapjes. 

''Er wordt door het kabinet beslist niet overwogen om de economie volledig stil te leggen, zoals in het voorjaar het geval was'', meldt een bron uit het kabinet die er evenwel aan toevoegt dat niet premier Denis Shmihal en zijn ministers daarover besluiten, maar de president. En het is nog maar de vraag of het kabinet in de huidige samenstelling nog een lang leven beschoren is. Er klinken al geluiden dat er ministers worden vervangen na de lokale verkiezingen van komende zondag.

Bronnen: Unian, Kyiv Post 

Geen opmerkingen: