dinsdag 27 oktober 2020

Klitjsko blijft vrijwel zeker burgemeester van Kyiv

Burgemeester Vitali Klitsjko van de hoofdstad Kyiv blijft vrijwel zeker op zijn post. Hij gaat met 50,6 procent aan de leiding, terwijl 99,5 procent van de zondag uitgebrachte stemmen is geteld. Blijft Klitsjko boven de 50 procent, dan is er geen tweede stemronde nodig. Het verschil met zijn concurrenten is sowieso erg groot.

Klitsjko's voorganger Oleksandr Popov staat op slechts 9,5 procent, terwijl de overige deelnemers aan de burgemeestersverkiezing daar nog weer ver onder staan. Voor Klitsjko krijgt zijn vrijwel zekere overwinning nog meer glans omdat president Volodimir Zelenski's stafchef Adriej Bohdan vorig jaar verwoede pogingen deed om hem tussentijds uit zijn functie te ontheffen. Inmiddels heeft Bohdan zelf al enige tijd geleden het veld moeten ruimen.

Oedar, de door Klitsjko geleide partij, en Europese Solidariteit van ex-president Petro Porosjenko, behalen beide 20 procent van de stemmen. De Eenheidspartij behaalt 8,6 procent, Oppositieplatform/Voor het Leven 7,7 procent. Daarna volgen de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko (7,4 procent), Dienaar van het Volk van president Zelenski (7,4 procent) en Stem van leadzanger Svjatoslav Vakartsjoek van de band Okean Elzy (5,9 procent).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: