zondag 18 oktober 2020

Nationale peiling tegelijk met lokale verkiezingen

Op initiatief van president Volodimir Zelenski wordt op zondag 25 oktober een landelijke peiling gehouden, tegelijk met de lokale verkiezingen. Er worden vijf belangrijke vraagstukken voorgelegd aan de mensen die de stemlokalen bezoeken. Zelenski wil van de Oekraïners te weten komen of zij voor- of tegenstander zijn van het opleggen van een levenslange gevangenisstraf voor wie zich op grote schaal door corruptie heeft weten te verrijken.

De tweede vraag die aan de bevolking wordt voorgelegd, gaat over de provincies Donetsk en Loehansk die deels in handen zijn van de door Rusland aangestuurde separatisten. De idee is om van beide provincies een vrije economische zone te maken, met eigen 'spelregels'. Het is een verdere uitwerking van de verregaande autonomie voor de separatisten, die in een vrije economische zone handel kunnen blijven drijven met Rusland.

Zelenski wil verder van de Oekraïners weten hoe ze denken over het legaliseren van medicinale wiet en het terugbrengen van het aantal parlementsleden van 450 naar 300. Ook wordt hun mening gevraagd of de regering er bij de ondertekenaars van het Boedapest Memorandum alsnog op moet aandringen om zich te houden aan de toezegging die ze 26 jaar geleden deden om Oekraïne tegen vijandelijke aanvallen te beschermen. Het verdrag uit 1994 betreft het opgeven van de kernwapens door Oekraïne in ruil voor deze toezegging. Medeondertekenaars waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland.

Anders dan bij een referendum heeft deze peiling geen rechtskracht. De regering kan de uitkomsten van de peiling desgewenst naast zich neerleggen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: