Achter de regeringsleiders die hun best doen om de situatie in Oekraïne stabiliseren staat een team van Europa’s best betaalde adviseurs klaar om de economie naar westerse snit te reorganiseren. Bij alle bemoeienissen van wereldleiders voor vrede en stabiliteit in Oekraïne zijn de oligarchen ietwat buiten beeld geraakt.
Oorspronkelijk waren de Maidan-demonstraties voor aansluiting bij Europa ook gericht tegen tegen de macht van president Janoekovitsj' ongrijpbare zakenvrienden die via slinkse wegen de economie en de politiek in het land naar hun hand wisten te zetten. Na het vertrek van Janoekovitsj koos Oekraïne in Petro Porosjenko toch opnieuw voor een puissant rijke zakenman als president.
Maar deze week meldde zich oligarch Dmitri Firtasj in Wenen als medeoprichter en sponsor van het Agentschap voor de Modernisering van Oekraine, dat een 'Marshallplan' wil opzetten om het land er weer bovenop te helpen.
Firtasj is voorzitter van het Oekraïense verbond van ondernemers, en ondanks dat hij geen oligarch genoemd wil worden is hij een typisch voorbeeld van deze omstreden 'kaste'. Rijk geworden door handel in de instabiele periode na de val van de Sovjet-Unie staat hij inmiddels aan het hoofd van een imperium van chemische industrie en energiebedrijven in een reeks van Europese landen: Oekraïne, Duitsland, Italië, Cyprus, Tadjikistan, Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Estland. Er werken meer dan honderdduizend mensen voor hem en de omzet van het bedrijf bedroeg in 2012 6 miljard.
Firtasj heeft in de energiesector zowel relaties met het Russische Gazprom als met Oekraïense energieleveranciers. Hij regelde in 2006 een deal over gasleveranties uit Turkmenistan die ongedaan werd gemaakt door zijn aartsvijand, voormalig premier Julia Timotsjenko. Met president Janoekovitsj, zijn partijgenoot uit de Oost-Oekraïense Partij van de Regio's, kon hij beter uit de voeten.
Na de machtswisseling week Firtash uit naar Oostenrijk. Daar werd hij begin april vorig jaar gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Hij zou in India ambtenaren voor in totaal 18,5 miljoen dollar hebben omgekocht in een mijnbouwproject. Volgens Firtash was het een politiek gemotiveerde actie uit de koker van Timotsjenko. Zij had hem al eerder zwart gemaakt door hem te associëren met de Oekraïens-Russische gangster Mogilevitsj die in de top-10 van de Most Wanted -lijst van de FBI staat.
Firtasj zat negen dagen vast en werd toen op borgtocht vrijgelaten tegen een exorbitant hoog bedrag van 125 miljoen euro, een record voor Oostenrijk. Sindsdien vecht hij uitlevering aan de VS aan. En hij bereidt zich voor op een come-back in zijn moederland. Onlangs kreeg zijn bedrijf een televisiestation in handen.
Het dinsdag op een symposium in Wenen gepresenteerde instituut moet hem de weg terug naar zijn rijkdommen openen. Interessant is te zien wie hem daarbij gaan helpen. Directeur wordt de voormalige Oostenrijkse minister van de Financiën (ÖVP), Spindelegger. Vorig jaar trad hij onverwacht af omdat hij zich niet kon verenigen met een belastingplan dat de rijke bovenlaag te zeer zou treffen.
Andere opvallende adviseurs zijn drie Britse Hogerhuisleden, waaronder de voormalige EU-commissaris Peter Mandelson. Verder krijgt Firtasj steun van Bernard Kouchner, de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, eerder directeur van Artsen zonder Grenzen. Een andere publieke figuur die Firtasj aan de haak heeft geslagen is Bernard-Henry Lévy, een invloedrijke, maar ook omstreden, Franse schrijver met een groot netwerk die ook niet uit de media te branden is (hij wist ooit Sarkozy over te halen gewapend te interveniëren in Libië).
Dan zien we verder nog Peer Steinbrück, de vroegere Duitse minister van Financiën, bekend vanwege zijn controversiële neveninkomsten. En de oud-president van Zuid-Afrika De Klerk die, met onder andere de Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, actief is in het Global Panel Foundation.
Firtasj zet dit hele informele en invloedrijke netwerk aan duur betaalde adviseurs in voor zijn Marshallplan (met 300 miljard euro) voor Oekraïne, een naam die uiteraard niet toevallig is gekozen. Hij moet zich waarmaken bij een westers gezinde regering en steun in geld bij elkaar zoeken in Europa en Amerika. Misschien zijn die nieuwe westerse vrienden ook wel in staat hem vrij te pleiten bij de Amerikaanse justitiële autoriteiten, zodat hij binnenkort zonder problemen terug zal kunnen keren naar zijn vaderland dat hem rijk en machtig heeft gemaakt.
Bron: Sargasso
Geen opmerkingen:
Een reactie posten