zondag 11 december 2011

'Vrijhandelsakkoord EU pas na de verkiezingen'

Het is onwaarschijnlijk dat het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie wordt ondertekend voordat er in Oekraïne parlementsverkiezingen zijn. Plaatsvervangend directeur Valeri Sjali van het Razoemkov Centrum zei dit tijdens een forumdiscussie in Washington over de rol van Oekraïne in het Transatlantisch gebied.

De parlementsverkiezingen zijn in oktober volgend jaar. "Het hangt er dan maar van af of we in staat blijken te zijn om voor eerlijke verkiezingen te zorgen en ook dat we dan een eerlijke rechtsgang hebben. Is dat zo, dan ben ik er van overtuigd dat de nog resterende beletsels voor een akkoord heel snel uit de weg worden geruimd."

Sjali constateerde dat de waarde van het vrijhandelsakkoord niet moet worden overschat. Het is aan Oekraïne om er wat van te maken. "Maar ook de Europese Unie moet zich er van bewust zijn dat de integratie van Oekraïne in de EU van twee kanten moet komen. Daartoe moet ook de EU stappen ondernemen en niet slechts een afwachtende houding aannemen ten aanzien van de politieke problemen waarmee ons land nu te maken heeft."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: