zaterdag 3 december 2011

Oekraïne, land met onbegrensde moeilijkheden

Voor de Nederlandse voetbalsupporters moet het even slikken zijngeweest. Willen ze er komende zomer bij zijn als Oranje speelt, dan moeten ze helemaal naar het Oekraïense Charkiv reizen. Deze industriestad met 1,4 miljoen inwoners ligt in het noordoosten van Oekraïne, tegen de Russische grens aan. Voor de voetbalfans betekent het dat ze door een land reizen waarvan ze de taal niet machtig zijn. Erger nog: er zijn amper Oekraïners te vinden die een woordje over de grens spreken. Het Oekraïens gebruikt net als het Russisch het cyrillische alfabet. Lastig onderweg als plaatsnamen onleesbaar zijn.

Ook lopen de voetbalfans de kans dat ze onderweg met de politie te maken krijgen. Die heeft de reputatie corrupt te zijn. Amnesty International eiste vrijdag nog van de Oekraïense regering dat die maategelen treft, nog voordat het EK begint. De beweging voor de mensenrechten maakt zich zorgen over de veiligheid van de supporters, want de politie gaat niet zachtzinnig om met arrestanten.

Dan zijn er ook nog de problemen met de prostitutie en het grote aantal aids-patiënten en hiv-besmetten. Oekraïne hoort wat dat betreft bij de top-drie in Europa, die wordt aangevoerd door Rusland.

Politiek rommelt het flink in Oekraïne. Voormalig premier Joelia Timosjenko is in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. In Europa wordt het proces tegen haar gezien als politiek gemotiveerd. Premier Viktor Janoekovitsj heeft sinds zijn aantreden anderhalf jaar geleden te maken met een alsmaar kelderende populariteit. Timosjenko is zijn belangrijkste rivaal en sinds ze achter de tralies zit, is haar populariteit bijna even groot als die van de president. Timosjenko’s gevangenschap heeft in de afgelopen maanden diverse keren geleid tot demonstraties. Het Front voor Verandering eist het aftreden van de president en wist in de afgelopen zes weken ruim een miljoen handtekeningen op te halen.

Een ander heikel punt is de verlaging van het pensioen van 2,5 miljoen veteranen met liefst 70 procent. Het gaat om militairen die Afghanistan vochten, maar ook om de mannen die na de kernramp in Tsjernobil aan de slag gingen. In de afgelopen weken waren er overal in het land grote demonstraties, ondanks toezeggingen van het kabinet dat het pensioen volgend jaar weer op het oude niveau komt. In twee speelsteden van het EK, Kiev en Donetsk, zijn Tsjernobil-veteranen nu in hongerstaking.

Toegegeven, de Oekraïense regering heeft er in de afgelopen jaren hard aan gewerkt om het land naar het buitenland toe een beter aanzien te geven. Er zijn nieuwe voetbalstadions gebouwd, het Olympisch Stadion in Kiev kreeg een ingrijpende opknapbeurt. Luchthavens zijn vernieuwd en uitgebreid, het wegennet is op veel punten onder handen genomen. Maar of al deze inspanningen het beeld van Oekraïne naar Europa toe werkelijk in positieve zin veranderen in 2012, dat is nog maar zeer de vraag.

door: Karel Platje

Geen opmerkingen: