woensdag 4 maart 2015

Nederland geeft 3,5 miljoen euro voor OVSE-missie

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne. De OVSE heeft het geld nodig om tot maart volgend jaar werkzaam te zijn in het door oorlogsgeweld getroffen gebied. ''Het is cruciaal om de OVSE te versterken zodat zij haar taken kan vervullen zoals is afgesproken in Minsk'', zegt Koenders in een toelichting.

Volgens de minister is de OVSE uitstekend in staat om het staakt-het-vuren en de terugtrekking van de zware wapens te monitoren, aangezien het een neutrale organisatie betreft die het vertrouwen heeft van alle betrokken partijen. Koenders benadrukt dat dat de waarnemers van de OVSE alle gelegenheid moeten krijgen om hun werk goed en veilig te kunnen verrichten.

Eerder werd al 3,36 miljoen euro door de Nederlandse regering uitgegeven aan de waarnemersmissie in Oost-Oekraïne. Zeven Nederlanders maken deel uit van die missie, maar dat aantal wordt mogelijk uitgebreid. De regering heeft ook 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor het Wereldvoedselprogramma voor humanitaire hulp in Oekraïne. Er is momenteel grote behoefte aan noodopvang, voedsel en medische zorg.

Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: