zondag 1 februari 2015

Separatisten willen bestandslijn opschuiven

De separatisten hebben gisteren in Minsk geëist dat de huidige frontlinie geldt als uitgangspunt voor de bufferzone van 30 kilometer tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen. "Dat hebben we al eerder gezegd, maar Oekraïne blijft uit gaan van de situatie zoals die op 19 september werd vastgelegd'', aldus Denis Poesjilin, de onderhandelaar namens de Volksrepubliek Donetsk.

Tot een gesprek is het gisteravond niet gekomen in de Wit-Russische hoofdstad. Poesjilin zei na afloop tegen het Russische persbureau Tass: ''Wij hebben onze standpunten uiteen gezet en zij de hunne. En dat was het.'' Onderhandelaar Vladislav Deinego van de Volksrepubliek Loehansk voegde er aan toe over informatie te beschikken dat het Oekraïense leger een offensief voorbereidt om de rebellen terug te dringen.

De Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma toonde zich gisteravond teleurgesteld dat er niet te praten viel. ''We hoorden alleen maar ultimatums en daar geven we niet aan toe.'' De separatisten wilden dat het leger stopt met vechten, dat het de zware wapens terugtrekt en dat president Petro Porosjenko of premier Arseni Jatsenjoek naar Minsk komen om daar een verdrag te sluiten. Pas dan willen ook de leiders van de separatisten meepraten.

De OVSE heeft vanmorgen bevestigd dat er met de separatisten gisteravond niet te praten viel. "Ze wilden het helemaal niet hebben over een nieuw staakt-het-vuren en het terugtrekken van de zware wapens'', aldus een verklaring. OVSE-voorzitter Heidi Tagliavini nam deel aan het overleg van gisteravond, samen met Koetsjma en de Russische ambassadeur Michail Zoebarov.

Bronnen: Tass, Censor.net, OVSE

Geen opmerkingen: